درگذشت استادمیرزا نیک محمد شه بخش ؛ نخستین خبرنگار عکاس

اخبار استان سیستان و بلوچستان به روایت شما
خبرهایی که از دیدن آن خشنود شدید یا متاسف ، دراینجا بیان کنید
ذکر منبع باعث احترام به حقوق دیگرن است
salam
★★★ نورچشمی ★★★
★★★ نورچشمی ★★★
پست: 125
تاریخ عضویت: چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۸۹, ۸:۰۳ ب.ظ
جنسیت: مرد
محل اقامت: زاهدان

درگذشت استادمیرزا نیک محمد شه بخش ؛ نخستین خبرنگار عکاس

پست خوانده نشده توسط salam »

درگذشت استادمیرزا نیک محمد شه بخش ؛ نخستین خبرنگار عکاس سیستان و بلوچستان را به خانواده محترم ایشان واهل قلم و فرهنگ هنر و اصحاب رسانه و مطبوعات تسلیت می گوییم (عبدالسلام بزرگ زاده )


میرزا نیک محمد شه بخش ؛ نخستین خبرنگار عکاس سیستان و بلوچستان درگذشت

ساعاتی پیش مطلع شدیم میرزا نیک محمد شه بخش ؛ نخستین خبرنگار - عکاس استان سیستان و بلوچستان صبح امروز دار فانی را وداع گفته است. با نهایت تاثر و اندوه درگذشت این مرد پرتلاش استان را که سالیان بسیاری را در ثبت وقایع و تاریخ استان صرف کرد تسلیت می گوییم. مراسم تشییع جنازه این مرد نازنین استان ساعت 12 ظهر امروز از محل مسجد مکی زاهدان آغاز می شود. مطلب زیر یکی از آخرین خاطرات روزنامه نگار عزیز ؛ امان الله تمندرو از دیدار با میرزا نیک محمد شه بخش است:

هفته گذشته با خبر شدم حاج میرزا نیک محمد شه بخش اولین عکاس و خبرنگار استان در بستر بیماری است .نیم ساعتی به دیدنش رفتم و او را در حالی که از شدت بیماری به شدت ضعیف شده و سرم به او وصل بود ملاقات کردم.میرزا نیک محمد اولین فردی است که در رژیم گذشته پس از بازگشت از تهران که برای کار و آموزش عکاسی رفته بود در زاهدان اقدام به راه اندازی مغازه عکاسی کرد و هنر عکاسی را به استان اورد. گرچه راه اندازی عکاسی توسط او با مخالفت برخی متعصبین مذهبی همراه بود اما او را از کارش که به آن عشق می ورزید باز نداشت و ضمن موفقیت در کارش توانست جوایز متعددی از جمله جایزه اول عکس ایران را از آن خود کند.وی همزمان با عکاسی٬ کار خبرنگاری برای روزنامه اطلاعات را انجام می داد.در واقعه شورش یا قیام دادشاه او تنها خبرنگاری بود که اخبار دست اول را به تهران ارسال می کرد و هنگام کشته شدن دادشاه نیز تصاویر معروف جنازه دادشاه و برادرش را به مطبوعات کشور ارسال کرد.

وی به عنوان شاهد ماجرا و منبع دست اول در بسیاری از مستندهای تاریخی٬پایان نامه های دانشجویی و کتب تاریخی حضور داشته است .حاج نیک محمد همچنین به عنوان معتمد و ریش سفید طایفه شه بخش در حل و فصل بسیاری از مشکلات مردمی نقش داشته و همیشه به عنوان فردی خوش فکر و صاحب نظر در حل درگیری های طایفه ای و اختلافات بین دولت و طوایف در رژیم گذشته حضور داشته است.فرزندان او اغلب دارای تحصیلات عالیه هستند.یکی از فرزندانش در سالهای پیش از انقلاب لیسانس علوم سیاسی از داشگاه تهران گرفته و کارمند وزارت کشور شد که چند سال پیش با مسوولیت مدیر کلی دفتر ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات استانداری سیستان و بلوچستان بازنشسته شد.فرزند دیگر او فوق لیسانس تاریخ داشته و فرهنگی است.یکی از دخترانش که اولین زن تحصیلکرده طایفه شه بخش و بلوچهای زاهدان می باشد به همراه خانواده اش در کانادا زندگی کرده و فعالیت فرهنگی و آموزشی دارد.

سال ۸۳ که توفیق زیارت خانه خدا را داشتم با حاج نیک محمد در یک کاروان بودیم و در آن سفر او را انسانی وارسته٬بسیار با تجربه و نوع دوست شناختم.او همانجا دست از عشقش به عکاسی بر نمیداشت و هرگاه فراغتی به دست می داد مشغول عکاسی و فیلم برداری میشد و از خاطرات زیبایش برایم می گفت.در دیدارهای دیگری که با او داشتم از سفرش به کشور مصر و ربوده شدن هواپیمایی که در آن بود و بازدیدش از موزه مصر می گفت و از ختم به خیر درگیری بزرگی در سالهای پیش از انقلاب در استان که با وساطت او انجام شد و اسدا… علم وزیر دربار شاه به نام خود ثبت کرد .

حین عیادتم از حاج نیک محمد صحبت از پایان یافتن ویرایش و آماده چاپ شدن کتابش شد و او می گفت که کتابش نقل تحولات چند دهه گذشته سیستان وبلوچستان است که در آن از وقایع و ماجراهای مختلف استان به طور کاملا مستند سخن گفته شده است.او می گفت اسم کتابش را”بلوچی که از تهران آمد” انتخاب کرده است که اشاره دارد به بازگشت او از تهران و گشایش مغازه عکاسی در زاهدان و وقایع پی از آن.من نیز با اشاره به تاریخی و مستند بودن کتاب پیشنهاد نام” تاریخ تحولات معاصر سیستان و بلوچستان “را دادم .به طور حتم کتاب میرزا نیک محمد یکی از مستند ترین کتابهای مربوط به دوران معاصر سیستان و بلوچستان خواهد بود که نام او را برای همیشه جاوید خواهد کرد.و مطالعه کتاب حاج نیک محمد شه بخش برای او که می تواند الگویی شخصیتی و کاری برای همه ما باشد .
آواتار کاربر
4z4
اتاق فکر
اتاق فکر
پست: 263
تاریخ عضویت: شنبه ۲۹ آبان ۱۳۸۹, ۸:۲۲ ب.ظ

Re: درگذشت استادمیرزا نیک محمد شه بخش ؛ نخستین خبرنگار عکاس

پست خوانده نشده توسط 4z4 »

روحش شاد!
ای خدای بزرگ یاری ام ده وقتی می خواهم درباره ی راه رفتن کسی قضاوت کنم کمی با کفش های او راه بروم!!
دکتر شریعتی
payamsistani
★★★ نورچشمی ★★★
★★★ نورچشمی ★★★
پست: 94
تاریخ عضویت: شنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۰, ۸:۱۱ ب.ظ

Re: درگذشت استادمیرزا نیک محمد شه بخش ؛ نخستین خبرنگار عکاس

پست خوانده نشده توسط payamsistani »

نیک محمد هم رفت مثل بسیار کسان دیگری که رفتند . شاید کهولت سن بهانه ی خوبی باشد برای بسیاری از دقمرگی ها و سکته ها و خون جگر خوردن های آدم هایی که سال در این مرز و بوم دق مرگ شدند و رفتند . انگار این مرز و بوم به مرض " بته مرگی " دچار شده است . هنوز خبر مرگ موسی بلوچ / علی شهری / زنگشاهی /ملک شهرام پودینه / سیاوش پرواز / قنبر گزمه و بسیاری دیگر بر سینه ی ما سنگینی می کرد که خبر مرگ نیک محمد هم افزوده شد .

کم تر کسی ست که نام نیک محمد برایش نا آشنا باشد . او از عکاسان و مردم شناسان قدیمی بلوچ بود . اصلن هنر واقعی نیک محمد جا گرفتن در دل های کسانی بود که با او نشست و برخاست می کردند . در کم تر تذکره / نوشته / تحقیقات و کتابی ست که نامی از نیک محمد به میان نیامده باشد . او تاریخ مردم شناسی زنده ی بلوچستان بود . شیوه ی زندگی اش نیز ساده و بی تکلف بود . درست مثل نخل ها و کپر ها و سیاه چادر ها .

شاید این نوشته ی کوتاه پوزشی باشد برای کم کاری ام و نیز سستی و تنبلی ام در ثبت حرف ها / عکس ها و اندوه نیک محمد . چند سال پیش که دلم می خواست مقالاتی با عنوان " تاریخ روزنامه نگاری و روشنفکری سیستان و بلوچستان بنویسم با هر مشقتی بود شماره ی تلفن نیک محمد را پیدا کردم و برایش زنگ زدم . خودم را معرفی کردم و با همان صددای گرم و دوست داشتنی اش پاسخم را داد و بسیار خوش حال شد که از این سوی دنیا برایش زنگ زده ام و سراغ عکس هایش را گرفته ام و گفت : این جا که نه کسی سراغ ما را می گیرد و نه سراغ عکس هایم را و چه خوب که کسی از آن سوی دنیا لااقل یادی از من و عکس هایم کرده است . همه را برایت می فرستم " . قرار شد یکی از فامیل هایش واسطه ی ما بشود و پرسش هایم را به او بگوید تا هم سخنانش را ثبت کنم و هم عکس هایش را . دریغ که این قول و قرار هم مثل بسیاری از قول و قرار های دوستان سیستانی و بلوچم پشت گوش زندگی فراموش شد تا نیک محمد حرف هایش را برای همیشه با خودش به زیر خاک ببرد و ما از بخشی از تاریخ رنج ها و درد های سرزمین خود محروم شویم .

هنر بزرگ نیک محمد اما عکس گرفتن نبود . هنر بزرگش بزرگ بودن و جا خوش کردن در دل های دیگران بود . او سردار دل هایی بود که خلعت سرداری را نه از سیاست مداران گرفته بود و نه از اجدادش به ارث برده بود . زندگی و دل بزرگش بزرگ ترین سرمایه ی نیک محمد بود . او پیش از آنی که قدرت و سیاست را فتح کند دل های مردم را فتح کرده بود و از این جهت بسیار شبیه دوست دیگرم قنبر گزمه بود که در جایی دیگر در باره اش سخن می گویم .

نیک محمد رفت . باز ما مانده ایم و مشتی دریغ و فراموشی . یادش گرامی باد .


پیام سیستانی
تصویر
ارسال پست

بازگشت به “اخبار استان سیستان و بلوچستان”