صفحه 1 از 1

گزارش مستندي از وضعيت پلنگ ايراني در زيستگاههاي استان سيستان

ارسال شده: دوشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۸۹, ۱:۱۵ ق.ظ
توسط 4z4
پلنگ ايراني با نام علميPanthera Pardus و نام لاتين North Persianleopard داراي جثه بزرگ ، بدني عضلاني و قابل انعطاف ، سري پهن و گوشهايي كوچك و گردمي باشد. اين گونه از بزرگترين زير گونه هاي پلنگ دنياست. سطح پشت و پهلوها از خال‌هاي تو خالي شبيه گل بوده كه اين شكل در نتيجه قرار گرفتن 2 تا 5 لكه سياه در اطراف ناحيه اي همرنگ يا نارنجي تر از رنگ بدن بوجود آمده است . سر ، گردن ، روي دستها و پاها در زير بدن از خالهاي تو پر پوشيده شده است.
پلنگ در اكثر زيستگاههاي كشور اعم از جنگلي ، كوهستاني ، بياباني ، استپي و... و در ارتفاعات مختلف زيست مي كند. اين گوشتخوار در هر كجا كه طعمه مناسب بخصوص كل و بز و گوسفند وحشي وجود داشته باشدزندگي مي كند. پلنگ همچنينتصویر شكارگر گراز ، آهو ، جبيرو دامهاي اهلي نيز هست.
ارتفاعات سيستان و بلوچستان از زيستگاههاي مهم اين گونه است. در سنوات گذشته غناي منطقه از لحاظ طعمه و غذاي پلنگ سبب شده بود كه تلاش و سعي محيط بانان و پرسنل اجرايي در مشاهده پلنگ بي ثمر بماند. اما خشكساليهاي اخير استان باعث شد كه به دليل نبود غذاي كافي ، پلنگها به احشام و دامهاي عشاير و بوميان محله نمائيد و خساراتي را به آنان تحميل كنند . در حال حاضرحضور مستمر مامورين گارد اجرايي اداره كل در مناطق و تعامل خوب آنها با بوميان منطقه و حمايت سازمان مطبوع با پرداخت خسارات وارده به عشاير و دامداران از صدمه و آسيب به پلنگها توسط عشاير جلوگيري شده است ضمن اينكه در سال 1385 مشاهده يك قلاده توله پلنگ تلف شده در ارتفاعات منطقه شكار ممنوع بزمان زاد آوري پلنگها را در استان به اثبات رسانيد . مضافا اينكه حمله پلنگ در ارتفاعات سرباز در سال گذشته به يكي از بوميان منطقه موجب مجروح شدن وي گرديد . بر اساس آخرين گزاراشات همكاران ما از منطقه بلوچستان حيات و زيست اين گونه به اثبات رسيده است . در سال جاري 4 گزارش مستند از پلنگ ايراني در زيستگاههاي استان از طريق ادارات حفاظت محيط زيست شهرستانهاي خاش ، سراوان ، ايرانشهر ، سر محيط باني نصرت آباد واصل گرديده است كه اين گزارشات از توازن پايداري و تعادل اكوسيستم منطقه و تلاش مداوم گشت و كنترل و دقت نظر حافظان و محيط بانان گارد اجرايي محيط زيست و رعايت قوانين و مقررات حفاظت از محيط زيست از طرف مردمان سخت كوش اين سامان خبر ميدهد . ضبط و تصوير برداري از پلنگ در منطقه ايرندگان در مورخ 3/1/88 و تصوير برداري مورخ 20/2/88 از كوه بيرك سراوان توسط دوربينهاي تله اي همچنين مشاهده رد پا و عكسبرداري از قلمرو زيستي اين گونه در مورخ 1/3/88 در منطقه شكار ممنوع مك سرخ مشاهده آثار و علائم آن در مورخ 5/3/88 در منطقه شكار ممنوع بزمان اين نويد را ميدهد كه هنوز هم ميتوان به غناي زيستي و جاذبه هاي طبيعي ارزشمند و جهاني اين استان اميدوار بود . در مجموع با توجه به شرايط خاص توپوگرافي منطقه از جمله جغرافياي طبيعي ارتفاعات صعب العبور ،شرايط زيستي و اقليمي مناسب به ويژه وجود جمعيت طعمه و پوشش گياهي قابل توجه داراي جمعيت احتمالي 5 الي 6قلاده است . ارتفاعات صعب العبور در تفتان ، گوهر كوه ايرندگان ، خاش ، كوه بيرك و كوه سفيد سراوان ، ارتفاعات پلنگ كوه سيستان ، مناطق راسك و سرباز ، مناطق دامن و بيردف و بزمان ايرانشهر و ارتفاعات شهرستان كنارك مهمترين زيستگاههاي پلنگ در استان مي باشد.
اين گونه طبق جديدترين فهرستIUCN و صندق بين المللي حمايت از حيات وحشWWF در معرض خطر انقراض معرفي شده است و از عامل اصلي تهديد كننده نسل آن ميتوان به تخريب زيستگاه و شكار استان ، كاهش جمعيت طعمه و نبود ثبات اكولوژيكي در زيستگاههاي اين گونه اشاره كرد .
لذا با توجه به آثار و علائم مستندهاي موجود اين اداره كل در نظر دارد با انجام بررسيها و تحقيقات بيشتر و برگزاري كارگاهها و كلاسهاي آموزشي براي بوميان منطقه و حاشيه نشينان زيستگاه پلنگ ايراني همچنين ساماندهيNGO هاي تخصصي و محلي و پرداخت زيانهاي وارده به خسارت ديدگان از انقراض اين گونه با ارزش جلوگيري نمائيد . دراين جا بر خود واجب ميدانيم از همه بوميان و عشاير و هم استانيهاي عزيز و همچنين انجمن حمايت از پلنگ ايراني كه ما را در حفظ وحراست از اين گونه ياري مينمايند تشكر نمائيم چرا كه حمايت اين بزرگواران تسهيل كننده حفاظت و حراست اداره كل حفاظت محيط زيست استان از زيستگاهها و حيات وحش گونه هاي شاخص جانوري خواهد بود و در پايان استدعا داريم در صورت مشاهده و يا حمله پلنگ به احشام سريعا مارا مطلع نمائيد


منبع :www.sbdoe.ir

Re: گزارش مستندي از وضعيت پلنگ ايراني در زيستگاههاي استان سيستان

ارسال شده: دوشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۸۹, ۱:۲۵ ق.ظ
توسط Admin
...و در پايان استدعا داريم در صورت مشاهده و يا حمله پلنگ به احشام سريعا مارا مطلع نمائيد

چرا از متخصصانی که در ایران هم وجود دارند برای ازدیاد نسل و جلوگیری از انقراض این نوع پلنگ استفاده نمیشه ؟

Re: گزارش مستندي از وضعيت پلنگ ايراني در زيستگاههاي استان سيستان

ارسال شده: پنج‌شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۸۹, ۳:۲۰ ب.ظ
توسط rasool
پلنگی نمونده دیگه

Re: گزارش مستندي از وضعيت پلنگ ايراني در زيستگاههاي استان سيستان

ارسال شده: شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۸۹, ۱:۱۸ ق.ظ
توسط Admin
واقعا منقرض شده.مطمئنی؟