بطورکلی پوشاک هر منطقه تحت تأثیر آب و هوای آن منطقه میباشد. باید گفت که لباس بلوچ، لباس قدیمی فلات ایران به ویژه اقوام پارتی(اشکانیان) میباشد که با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، تغییراتی در آن پدید آمده است. به علّت گرمای زیاد و تابش شدید خورشید، لباس مردان اغلب به رنگ روشن میباشد و برای جلوگیری از تابش مستقیم آفتاب عمامهای دور سر میپیچند و شال یا لنگی بر روی شانه میاندازند. اما پوشاک زنان بلوچ علاوه بر اینکه تحت تأثیر شرایط آب و هوایی منطقه است، متأثر از فرهنگ کشورهای پاکستان و هندوستان قرار دارد. لباس زنان بلوچ به طرز شگفت آوری سوزن دوزی و یا گلدوزی شده است و روسری یا سریگ زنان نیز سوزندوزی و قلابدوزی میشوند.
الف) پوشاک مردان
پیراهن یا قمیس: پیراهن گشاد و جادار است که از زیر گلو چاک میخورد و دارای یقه برگردان یا ساده، با یک یا دو جیب در زیر شانههای طرفین و یک جیب در بالای سینه سمت چپ است.
▪ شلوار: شلوار مردان بلوچ همانند شلوار اشکانیان بسیار گشاد است اما در نزدیک دمپا یا پاچه تنگ میشود و با چرخشی سبب چینهایی در آن میشود.
▪ گَنْجْپِراک: همان زیرپوش است.
▪ پاگ: پارچهای است به طول دو متر که غالباً پیرمردان آن را دور سر خود میپیچند.
▪ دستمال: معمولاً سفیدرنگ و از پاگ کوچکتر است و اغلب پیرمردان آن را دور سر خود میپیچند.
▪ لانکی یا چادر: همان پارچه پاگ است ولی جوانان به جای پاگ آن را روی شانه خود میاندازند و در هنگام نماز خواندن، سر خود را با آن میپوشانند و در هنگام نشستن و گپ زدن، آن را دور کمر و پاهایشان میبندند که در اصطلاح محلی به آن کمَرزانی و به شوخی صندلی بلوچی میگویند.
▪ کلاه: بر دو نوع است یا ساده است که از پارچه درست شده است و در هنگام نماز بر سر میگذارند و یا کلاکلی است که از پوست بّره درست شده است.
▪ کوش: در گذشته از برگ درخت داز نوعی کفش بنام سِواس درست میکردند ولی در حال حاضر تعداد اندکی خصوصاً عشایر از سواس استفاده میکنند و اکثراً از کفشهای ایرانی و خارجی که از طریق دریای عمان به بنادر ایرانی وارد میشود، میپوشند.
ب) پوشاک زنان
▪ پیراهن یا پشک: از انواع پارچههای رنگارنگ که سرآستین و جیب (پندول) و گریبان آن سوزندوزی شده است.
▪ شلوار: شلوار گشاد است که در نزدیک دمپا یا پاچه تنگ میشود، دمپای آن نیز سوزن دوزی شده است.
▪ سریگ: چادر بلند و نازکی است که کنارههای آن را قلابدوزی میکنند و معمولاً به رنگهای مختلف یافت میشود.
▪ کوش: در حال حاضر زنان بلوچ از انواع کفشهای ایرانی و خارجی میپوشند ولی به طور محدود زنان عشایر از نوعی سواس مخصوص نیز استفاده میکنند.
▪ زیورآلات زنان:
ـ انواع گوشوارهها: دُرّ ـ والی ـ نالوک ـ چُلُمب ـ جُمکه ـ بادی و....
ـ کید: از طلا ساخته میشود که در موی سر فرو میکنند و به طرف دو گوش پایین میآید و دُرّ را نگه میدارد.
ـ چَلاّ: همان انگشتری است که در اصطلاح محلی مُندریک نامیده میشود.
ـ کَپَکوَ: نیمکرههایی از طلا است که بر قطعهای از پارچه میدوزند و به گردن میبندند و با دانههای فیروزه و یاقوت آن را تزئین میکنند.
ـ پادیگ: مچ بند نقرهای یا طلایی است که به مچ پا میبندند و در هنگام راه رفتن صدا میدهد معمولاً نوکرها از آن استفاده میکنند و در موقع رقص صدایی هماهنگ با صدای دهل ایجاد میکنند.
ـ پولّوک: از طلا درست میشود که آن را در سوراخ بینی نصب میکنند.
ـ پلوه: به شکل بیضی از طلا و فیروزه ساخته میشود و زنان آن را در سوراخ غضروف بینی قرار میدهند.
ـ سنجاق (تاسِنی): از طلا ساخته میشود به صورت نیمهدایرهای است که روی آن یاقوت یا فیروزه کار گذاشتهاند و در لباس زنان بلوچ بجای دکمه به کار میرود.
ـ سایر زیورآلات: عبارتند از: لَرزوک ـ تک ـ نالوک ـ مهرگ ـ فیروزک ـ مودی و.....
پوشاک مردم منطقه بلوچستــان
مدیر انجمن: dehvary
- qasem20101
- ★★★ نورچشمی ★★★
- معرفی بیشتر: وشین وطن مئی مکران
دائم بباته کـــــــــــامران - محل اقامت: مکـــــــــــــــــــــــــــــــــــران
- تماس:
پوشاک مردم منطقه بلوچستــان
آنچنان زندگی کن که گویی فردا خواهی مرد ،
آنچنان بیاموز که گویی تا ابد زنده خواهی ماند
(ماهاتما گاندی)
(ماهاتما گاندی)
- Admin
- سفرنامه های سیستان و بلوچستان
- معرفی بیشتر: من نه سیستانیم و نه بلوچستانی ، من سیستانی و بلوچستانیم.
ما کاربران سرزمین دریا و کویر(فارس و بلوچ و شیعه و سنی و ... )فارغ از نژاد ومذهب ، تنها به رشد سرزمینمان می اندیشیم.ما تصمیم گرفته ایم پایگاه اطلاعات تخصصی سیستان و بلوچستان را بسازیم و در این راستا دست همه ی دوستان جدید را برای همکاری به گرمی می فشاریم.مهر ، محبت ، دانش و تخصص خود را از سرزمینمان دریغ نکنیم. - محل اقامت: همه جای استان سیستان و بلوچستان
- تماس:
Re: پوشاک مردم منطقه بلوچستــان
همه ی دوستان من که از لباس بلوچی استفاده کرده اند به راحتی و طراحی منحصر به فرد اون معترف بودند.در گرمای فصول گرم سال خیلی به خنک شدن بدن کمک میکنه
مطلب جامع و کاملی بود ، ممنون قاسم جان
مطلب جامع و کاملی بود ، ممنون قاسم جان
((موج ها را کسی به صف کرده ست
موج ها ياغيان دريايند
باز دريا دوباره کف کرده ست))
سه کایی از پیام سیستانی
اگه لاگین هستی کلیک کردن بر روی دکمه ی "ارسال تقدیر" (همین زیر) هیچ کاری نداره زودباش کلیک کن دیگه ... موج ها ياغيان دريايند
باز دريا دوباره کف کرده ست))
سه کایی از پیام سیستانی
- sonia
- نماینده سرزمین دریا و کویر
- محل اقامت: ایران
پست خوبی بود آقا قاسم
ممنون
بنظر من لباسهای مردمان سیستان و بلوچستانی خیلی قشنگه مخصوصا البسه ی بانوان با اون طراحی و تزءینات خاصش.
و اونطوری که من دیدم در این استان بیشتر از سایر استانهای کشور هویت لباسهای سنتی مردم زنده مونده و مردم از لباسهای بومی سرزمین خودشون استفاده میکنن.چیزی که در سایر نقاط کشور کمتر دیده میشه که این امر خیلی عالی و پسندیدست.
ممنون
بنظر من لباسهای مردمان سیستان و بلوچستانی خیلی قشنگه مخصوصا البسه ی بانوان با اون طراحی و تزءینات خاصش.
و اونطوری که من دیدم در این استان بیشتر از سایر استانهای کشور هویت لباسهای سنتی مردم زنده مونده و مردم از لباسهای بومی سرزمین خودشون استفاده میکنن.چیزی که در سایر نقاط کشور کمتر دیده میشه که این امر خیلی عالی و پسندیدست.
درد من حصار برکه نیست،
درد من زیستن با ماهیانی است
که فکر دریا به ذهنشان خطور نکرده است ...
درد من زیستن با ماهیانی است
که فکر دریا به ذهنشان خطور نکرده است ...
- qasem20101
- ★★★ نورچشمی ★★★
دائم بباته کـــــــــــامران - محل اقامت: مکـــــــــــــــــــــــــــــــــــران
- تماس:
ممنون دوستان معزز
انشاء الله عكسهايي از پوشاك بلوچستان در اين پست خواهم گذاشت
دوستان بلوچ اگر مي توانند با من همكاري كنند !
انشاء الله عكسهايي از پوشاك بلوچستان در اين پست خواهم گذاشت
دوستان بلوچ اگر مي توانند با من همكاري كنند !
(ماهاتما گاندی)
(ماهاتما گاندی)
- qasem20101
- ★★★ نورچشمی ★★★
- تماس:
سواس کفش سنتی بلوچ که امروزه کمتر استفاده می گردد
نمونه پوشاک
نمونه پوشاک
(ماهاتما گاندی)
(ماهاتما گاندی)
مطلب خوبی ارائه دادین. یکی از زیباترین لباس های محلی لباس بلوچ هست اگر در مورد تاریخچه این لباس اطلاعات بیشتری می خواید مطلب زیر مطالعه کنید
https://mag.sarak-co.com/%D8%A8%D8%B1%D ... %88%DA%86/
https://mag.sarak-co.com/%D8%A8%D8%B1%D ... %88%DA%86/